MATKA YRITTÄJYYTEEN, OSA 2

OmaKiertotie Susanna Salmi ja Paula JärnbäckEnsimmäisessä blogitekstissämme pureuduimme OmaKiertotien alkutaipaleeseen, nyt olisi tarkoitus päästä jo nykyhetkeen. Mitä OmaKiertotien naiset saivat syyskaudella 2017 aikaiseksi ja millaisia kokemuksia on kertynyt matkan varrelta?

Yrityksen perustaminen on tarkoittanut paljon muutoksia arkeemme. Ei enää virka-aikaista työntekoa, ei tuttua työympäristöä, ei esimiestä, ei ihania ja eläväisiä työyhteisöjä, ei joka kuukausi säännöllisesti tilille ilmestyvää palkkaa. Hyppy suureen tuntemattomaan taloudellisesti ja myös sosiaalisesti. Sitähän yrittäjyys on. Yrittäjyys tarkoittaa ymmärrettävästi epäsäännöllisiä tuloja, alun hiljaisen kauden sietokykyä ja omasta elintasostakin tinkimistä ennen kuin palikat ovat kohdillaan. Perheellinen ihminen joutuu pohtimaan tarkkaan riskin ottamisen mahdollisuudet ja järkevyyden.

Olemme molemmat sosiaalisesti aktiivisia ihmisiä, ja nautimme suuresti moniammatillisesta verkostosta ympärillämme. Tänä syksynä, kun olemme lukuisat päivät kahden kesken naputelleet sähköposteja joka suuntaan ja pohtineet markkinointia syöden järkyttäviä määriä mikropoppareita keittiön pöydän ääressä, olemme olleet HYVIN kaukana totutusta sosiaalisesta työn arjestamme. Ajoittain olemme vitsailleet, että alamme kohta muistuttaa vanhaa avioparia. Ajoittain tuntuu, että tuo lausahdus on jopa lähempänä totuutta kuin vitsiä… 🙂 Tosin positiivisessa mielessä. Olemme onneksi myös molemmat vahvasti oman tiemme kulkijoita. Sitäkin yrittäjyys on tänä syksynä meiltä edellyttänyt.

”Alamme kohta muistuttaa vanhaa avioparia”

Olemme epäilemättä tutustuneet viimeisten kuukausien aikana toisiimme siis paremmin kuin etukäteen osasimme arvatakaan. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten täydennämme toisiamme tietyissä asioissa ja toisaalta olemme hyvinkin samanlaisia osassa asioita. Huumori on kukkinut, ja sitä on vaalittu. Olemme jaksaneet tsempata toisiamme. Osaamme myös sanoa toisillemme, kun emme ole samaa mieltä. Kumma kyllä, emme ole vielä “paukutelleet ovia”. Liekö tuo merkki siitä, että vaikka olemmekin vahvalla tahdolla varustettuja naisia, osaamme myös joustaa ja olla rakentavia hankalassakin tilanteessa. Näin ainakin haluamme itse kuvitella olevan! Yhteisiä toilailuja on harrastettu mm. City Survivor -kisassa. Liikunta on meille molemmille suuri rakkaus, siksi olikin mitä mainioin idea sekoittaa hikoilu huumoriin ja älynystyröiden hierontaan. Kuluneet kuukaudet ovat viimeistään osoittaneet sen, että olemme valinneet toisemme fiksuin perustein. Yhtiökumppanuus on merkittävä ihmissuhde kahden naisen yrityksessä.

Markkinointi oli syyskaudella 2017 ykkösteema ja tulee olemaan jatkossakin. Olemme järjestäneet tapaamisia, tuhansia sähköposteja on lähtenyt liikkeelle pääkaupunkiseudulla ja kontakteja on syntynyt. Olemme tutustuneet palvelualueemme kuntien ja kaupunkien organisaatioihin, palveluihin, toimijoihin. On ollut hieno tunne, kun ihmisiä kohdatessaan on kuullut, että “hei mä olen nähnyt teidän mainoksen!”. Olemme kohdanneet yllättäviä tekoja. Esittelysähköpostimme saanut sosiaalityöntekijä linkitti meidät Sosiaalityön uraverkostoon facebookissa, ja saimme kotisivumme täyteen aktiivisia kävijöitä tutustumaan yritykseemme ja meihin. Kylläpä lämmitti sydäntä!

”Olemme päässeet myös Oikean Työn makuun”

Olemme päässeet myös Oikean Työn makuun. Yhteinen tekijä sopimusten syntymisessä on se, että jollain tapaa taustalta löytyy meidät ennestään tuntevia ihmisiä. Tai joku on kertonut heille, että osaamme työmme ja teemme sen hyvin. Tämä onkin OmaKiertotien kaltaisen pienen yrityksen valttikortti. Meitä on vain me kaksi, ja me teemme työtämme täydellä sydämellä, ammattilaisen ottein.

Yritys on kuin oma lapsi, senkin olemme huomanneet. Sitä haluaa hoivata lämmöllä, kehittää, kasvattaa ja arvostaa omana aikaansaannoksenaan. OmaKiertotiessä hullukin luovuus saa kukoistaa. Keksitään mitä villeimpiä ideoita ja toteutetaan niistä parhaimmat. Jos tuskanhiki on ajoittain valunut molempien otsalta, on useammin ollut kuitenkin aitoja innostuksen hetkiä ja naurua, onnistumisen kokemuksia. Meidän yrityksessämme on työn iloa ja tekemisen meininkiä, ja sitä on ollut paljon.

Oman kalenterin täyttäminen itsenäisesti on ollut hieno asia, emmekä pelkää vastuuta ja haasteita. Tavoitteemme on tehdä asioita uudella tavalla. Emme halua jämähtää kaavoihin, haluamme kehittää ja visioida. Ennen kaikkea uskomme, että tämä tulee olemaan hieno matka etsiessämme yhdessä nuorten kanssa heidän Oman Kiertotiensä. Tämä on ollut vasta alku.